פתיח

פוטותירפיה. שימוש בפעולת הצילום ובתוצרי צילום לטיפוח האדם, העצמתו וטיפול בקשייו המצטברים. ואף שאביב וכבר הכל מצהיב- השימוש המגוון בצילום פושה כפטריות לאחר הגשם. יש לועגים ומגחכים על ריבוי צילומי ה"סלפי" (selfie), אולם ייתכן כי יש בפעולה הזאת משהו בריא ושומר-על-ה"עצמי". בעיקר מתבגרים. בעיקר בתקופת החיים בה יש חוייה של שינוי פתאומי חריף, העדר רצף, קשה לחבר הגיונית בין מי שהייתי "ילד קטן ומטומטם" לבין "גופי הגדול וקולי העבה ומה שמעניין אותי וכמה דברים אני שונא". חיים עומר ונחי אלון כתבו  מאמר על התערבות בשעת משבר (מלשון "שבר") והתייחסו לצורך ליצור שוב רצף בזהות האישית (עומר, ח. ואלון, נ. עקרון הרציפות, 1994) הגישה הנראטיבית מתייחסת לסיפור חיינו הרציף וההגיוני כמרכז הזהות האישית שלנו. ייתכן שצילומי "סלפי" מרובים נועדו לענות על הצורך הזה…

פוטותירפיה. האם משום שאנחנו, בני האדם, נעשינו קצרי רוח לטכסטים מילוליים? אומרים על האדם בעידן הפוסט-מודרני שהוא חסר סבלנות- הכל קצר ומהר! פעולה קצרה וסיפוק מידי! פעולת ההתבוננות בתמונה והתייחסות אליה מהירה יותר מקריאה והתעמקות בפרוזה או בשירה. הנאורולוג זאב ניצן (ניצן, מאחורי הקלעים של מופע המוח, 2015) אומר כי גם מבנה המוח שלנו משתנה בעקבות השינוי בהתנהגותנו ובניצול שונה של מיומנויות וחושים.

פוטותירפיה. אולי משום שפעולת הצילום קלה כל כך? אפילו המצלמות בטלפונים החכמים יכולות להפיק תמונות טובות.

בשנה האחרונה הנחיתי סדנאות למידה וקבוצות טיפוליות לעובדות סוציאליות, למטפלות באמנות, לפסיכולוגים, לסגלי חינוך והדרכה, לאנשים שאינם מוכנים להמשיך בחייהם המצומצמים או מלאי הסבל, לילדים שאינם מוכנים ללכת לטיפול מילולי אבל מתמסרים לתהליך דרך המצלמה. גם השנה הקרובה כבר מלאה הזמנות.

בשנה האחרונה הוצגו צילומי בשתי תערוכות. האחת- באולם זוהר בקרית טבעון, השניה- בכפר סבא (אוצרת: יעל ניצן). הליווי של להקות מחול ובתי ספר למחול מחדד את התבוננותי והבנתי בחיי בני אדם, הרבה מעבר למחול…

ניתן לראות צילומים בדף הפייסבוק

 

 

מחדר הטיפולים. על הסיכון והסיכוי.

נער בן חמש עשרה. בגיל הרגיש כל כך ל"מי וכמה ולמה" אוהב אותי. גיל שבו יש לעשות החוצה העמדות פנים אינסופיות של "אחי, הכל בסדר", בעוד בפנים יש ביקורת עצמית אכזרית על המראה, על ההתנהגות, ולמה ילדים אחרים לא באמת חברים טובים שלי כמו שהם חברים טובים ביניהם. אבא ואמא שולחים את הילד לטיפול, אחרי שהם מספרים ששנים רבות קשריו החברתיים אף פעם לא היו משהו, ונעו בין חבר אחד או שניים לבין חרם כתתי.

הנער נכנס בהיסוס פגישות הראשונות, קצת מבוהל מכך שהגיע למצב של "צריך פסיכולוג", קצת מבוהל מהדרך שבה נאמרות מילים מפורשות על עצמי שברירי (היינץ קוהוט מדבר על אישיות מגובשת לעומת אישיות שברירית…), וגם אנחת הקלה שיש מקום אחד  (כאן) שזה כבר לא סוד ולא צריך להשקיע אנרגיה בלהסתיר.

בהסכמתו, אני מציב מצלמה על חצובה בחדר הטיפול, ומדי פעם לוחץ על כפתור ההפעלה, והיא לוכדת את שנינו ומשמרת את הרגע הזה להתבוננות בעתיד. בתמונות הראשונות נראה הנער יושב כשגופו מכונס אל תוך עצמו, כתפיו מורמות מעט כמו על מנת לשמור על הצוואר מפני פגיעה, מבטו בדרך כלל לרצפה או לתמונות התלויות על הקיר מעל לראשינו, ידיו משנות תנוחה לעיתים תכופות. תחילה הוא לחוץ מכך שהוא מצולם, ומסרב להתבונן בתמונות. עם הזמן הוא נעשה נינוח יותר, גם ההסתייגות מהתבוננות בתמונות יורדת. הוא מתפעל ממה שאפשר לראות בתמונות, כשאנחנו מתבוננים ומנתחים יחד את הפוזיציות שלו ושלי.

בהמשך, הוא קונה מוט "סלפי" המאפשר להחזיק את הטלפון רחוק ממנו, ובעזרת המצלמה לתעד רגעים שונים לאורך היום. באחד הימים הוא מציע שיתחיל ללכת לחדר כושר, וגם שם הוא מצלם. פחות מבוייש במי שהוא, נכון יותר להיחשף למצלמה כמות שהוא. אפילו שהוא לא בכושר טוב, שהוא מתנשם, שאגלי זיעה, שידיו ורגליו רועדות ממאמץ…

במקביל לצילומים אנחנו מזהים את המשפטים הפנימיים המפחידים, המרתיעים, המעכבים גישה קלה יותר לקבוצת בני גילו (CBT).

אינני יכול להביא צילומים שלנו. עלי לשמור על פרטיותו ולשמור על המרחב המוגן שיצרנו, מרחב שאיננו חשוף לאיש מלבדנו.

אני מצרף תמונות אחדות מצילומים של קבוצת מחול העוסקת בקונטאקט, במגע עם עצמי ועם אחרים, דרך התנועה והמגע הפיסי. מנחות את הקבוצה שלומית פונדמינסקי וענבל אלוני.

news19img1

להדגמה בלבד. הדמויות אינן קשורות לתוכן העלון.

new19img2

להדגמה בלבד. הדמויות אינן קשורות לתוכן העלון.

המלצה על ספר:
ספרו של זאב ניצן, "מאחורי הקלעים של מופע המוח", הוא ספר מרתק ומעודכן על תיפקוד המוח. הוצאת אופיר ביכורים. כתוב בשפה ברורה ורהוטה, עם דימויים רבים על מנת להקל על ההבנה, גם בנושאים מורכבים. שלושה חלקים לספר: היבטים בתיפקוד המוח, השתנות המוח בשלבי החיים השונים והיבטים בסוגיית גוף-נפש.

חדשות
לימודי בפוטותירפיה בצפון – בקרוב ערב חשיפה וסדנה בבית הספר לצילום "מסגרת" אשר בכפר יהושע.
לימודי פוטותירפיה במרכ ז- בקרוב ערב חשיפה וקורס שנתי בבית ספר חדש ברמת השרון.
פרטים ניתן לקבל בפנייה אישית אלי.